Općina Bosanski Petrovac

Dobrodošli na službenu stranicu općine Bosanski Petrovac

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
1

Bosanski Petrovac, 12.08.2015. godine – Na području općine Bosanski Petrovac na imanju Miodraga Latinovića, počela je ovogodišnja žetva lana, i sa izuzetno dobrim prinosima.

„Žetva je na ovoj parceli,  gdje je zasijana na 3,6 hektara, i mogu reći da je lan izuzetno dobrog kvaliteta, urod je dobar, za razliku od prošle godine kada je bilo puno kiše i vlage, ova godina je bila izuzetno sunčana i idealna za lan, i očekujemo da ćemo ove godine skinuti oko četiri tono lanenog zrna“- rekao je Miodrag Latinović, poljoprivredni proizvođač iz Bosanskog Petrovca.

Na području Bosanskog Petrovac posijano je više od osam hektara, ove izuzetno tražene uljarice. Trenutno samo tri poljoprivredna proizvođača su se odlučili na sjetvu ove poljoprivredne kulture.

„Prihodi od lana su izuzetno dobri, ja jedan manji dio plasiram u zrnu, a većinu svog uroda prerađujem u svom malom postrojenju za hladno cijeđenje ulja, jer prodajom ulja postižem mnogo povoljniju cijenu.“- rekao je Latinović.

Miodrag Latinović kaže da njego0vo ulje je našlo put i na strana tržišta, te da je stiglo u do Dubaija i Kanade.

Za proizvodnju jednog litra lanenog ulja potrebno je 3-4 kilograma lanenog zrna, a prodajom ulja samo na domaćem tržištu može se postići cijena i do 40 KM.

Iako je ovogodišnji urod  lana pokazao dobru perspektivu Latinović ne namjerava  da slijedeće godine poveća zasijane površine.

„Problem je što država poljoprivredne proizvođače na potstiče, nema poticaja za uzgoj lana, iako je izuzetno korisna i ljekovita biljka, a drugi problem je nedostatak kvalitetnih zemljišnih parcela, lan se na istoj parceli može sijati svake sedme godine, ja za sljedeću sjetvu moram pronaći novu parcelu, jer ne  mogu sijati na ovoj sadašnjoj“- rekao je Latinović

Osim lana Latinovići su ove godine zasijali i druge žitarice, raž, zob, proso, heljdu i travno-djetelinske smjese. Latinovići  obrađuje 67 hektara, 26 hektar je zakup državnog zemljišta, a ostalo poljoprivredno zemljište je vlastito ili iznajmljeno od privatnih lica.

Radio BP