Search

Proteklih dana u Bosanskom Petrovcu smo imali niz događaja koji su osmišljeni kao susreti sa dijasporom. Forum sa dijasporom, izložba nematerijalne kulturne baštine i gastro ponude, druženje sa najmlađima, muzička događanja, sportske aktivnosti i smotra folklora su građanima pružili mogućnost da u skladu sa svojim interesovanjima pronađu po nešto za svoju dušu. Sami događaji su uspješno realizovani, protekli sa manje ili više interesovanja, ali su opravdali očekivanja i nije bilo incidentnih situacija. Sredstva koja su uložena biće objavljena nakon finalizacije izvještaja, ali već sada možemo reći da se kreću oko 5000 KM.

S druge strane željeli smo napraviti pozitivne pomake u odnosu dijaspore i opštine, razvoju partnerskih odnosa i pokrenuti bar jedan zajednički projekat. U tom kontekstu smo i odredili ciljeve.

Opšti cilj događanja je „Valorizacija komparativnih prednosti u svrhu lokalnog razvoja“, dok su Specifični ciljevi :

  1. Globalno organizovanje dijaspore (Indikator praćenja: Broj registrovanih.
  2. Promocija investicionih mogućnosti (Indikator praćenja: Iznos sredstava u KM, koji su investitori spremni uložiti u odabrane projekte) i
  3. Odabir društveno korisnih projekata za realizaciju u partnerskom odnosu dijaspore i opštine. ( Indikator praćenje : broj prispjelih ideja) .

Kada sagledamo sa stanovišta projekcije i indikatora možemo reći da nismo zadovoljni niti efektima , niti rezultatima. Broj registrovanih je 12 , iznos sredstava 0 KM, a broj pristiglih ideja 1. Brojevi su neumoljivi i egzaktno pokazuju loš odnos opštine i dijaspore, te krajnju nezainteresovanost za projekte u lokalnoj zajednici. Nismo imali sportske ekipe iz dijaspore, nismo imali kulturna društva iz dijaspore, ali smo imali forumaše iz dijaspore i došao nam je Zemljotres iz dijaspore. Ako to uporedimo sa angažmanom na društvenim mrežama, dolazimo do zaključka da ili ne radimo dobro ili je inercija prejaka. Interakcija i kontakti na istim društvenim mrežama, kažu da smo dva različita svijeta. Da li je jaz premostiv i da li možemo biti partneri ??? Da li će naše sujete uništiti nas same ??? Još 2007.godine u Banjalučkim „Nezavisnim Novinama“, u kolumni Muhameda Filipovića pod nazivom „Fenomen dijaspore“ je iznesena suština ovih odnosa, te citiram jedan pasus:

„Logika života je neminovna i nikakve velike i zvučne riječi i njihova nejasna značenja ne mogu skriti golu istinu, koja već sada izvire iz svih pora života, a to je da smo mi već i sada, za, evo, jedva dvanaest ili petnaest godina postali dva svijeta. Jedan svijet su oni koji u ljetno doba dođu da bi nam pokazali da su u tuđem svijetu uspjeli, dok mi u svom svijetu, u svojoj zemlji i unutar svojih uvjeta života, eto, živimo tako da nam treba pomoć, a oni nam žele pomoći.“

Nakon još 12 godina jaz je veći, a imamo i novu dijasporu, koja daje novu dimenziju sveukupnim odnosima. Ovih 3 do 4 hiljade ljudi, koji žive ovdje, nekako će organizovati svoj život i živjeće ljudi ovdje još dugo. Neki će reći da treba konkretno predložiti nešto, a neki će reći da im ne treba nametati šta i kome će oni pomoći. Najkonstruktivnija ideja je došla od gospođe Dragice Banjac koja vodi školu stranih jezika u Banja Luci , a koja se ponudila da nam prevede na nekoliko svjetskih jezika promo-materijale i da u saradnji sa opštinom organizuje ljetnju školu našeg jezika za djecu iz dijaspore i školu stranih jezika za našu djecu. Ekipa iz Velenja je ponudila da volonteri iz Slovenije dođu u Bosanski Petrovac na mjesec dana i da sprovode volonterske akcije. Najveće razočarenje su oni koji su jedini formalno organizovani, a od kojih nije stigao ni jedan konkretan prijedlog, a to su udruženja Petrovčana iz Beograda, Novog Sada i Banja Luke. Razumijemo da je sezona odmora, kraj avgusta su uvijek bili popravni ispiti i nadam se da oni aktivno rade na pripremama za popravne.

I za kraj ipak jedan konkretan prijedlog:

Milovan Banović je naš sugrađanin koji nema stalna novčana primanja, obolio je i vezan za kolica. Potrebno je 6000 KM da mu adaptiramo prostorije prilagođene osobama sa invaliditetom (kuhinja, jedna soba, kupatilo i ulaz sa pristupnom rampom za invalide). Javite se u opštinu Bosanski Petrovac, Crveni krst ili Centar za socijalni rad ako želite pomoći.

MA GDJE BIO – PETROVAC VOLIO .

Načelnik opštine

Dejan Prošić

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica