Search

Danas je načelnika opštine Bosanski Petrovac posjetila Finkinja Mia Madsen, programski službenik IFAD-a. Cilj posjete je procjena rezultata RBDP projekta (Projekt razvoja ruralnog poslovanja). Pored nje su sastanku prisustvovali direktor projekta za BiH, dr. Halil Omanović, te koordinator projekta za USK, dr. Smail Toromanović i savjetnik federalnog ministra poljoprivrede gospodin Ervin Bibanović.

Ocjenjeno je da je IFAD kroz svoje djelovanje u protekle tri godine uradio dobar posao za lokalnu zajednicu. Od infrastrukture sufinansirana je izgradnja prva faza vodovoda Bahići-Reveniku visini 150.667 KM. Sufinansirane su sa po 50.000 KM nabavke mehanizacije za ZZ „Žuti Klas“, te vakuum destilerije za „B-Oils“ .

Certificirana je organska proizvodnja PD „Bio-Bašta Stupar“, te sufinansirano zapošljavanje žena i mladih u privrednim subjektima u ukupnom iznosu od 54000 KM (Pirnar 45000 KM, PO BARA , PO NEDA, PO Latinović, i Auto škola „Mina“ sa po 1500 KM, te PD „Bio-bašta Stupar sa 3000 KM). Nakon toga potpisana je klasterska platforma , te formirane tri sekcije klastera i to: povrtlarstva, voćarstva i šumskih plodova, čiji je predsjednik Mirjana Brajdić, naša Petrovčanka.

Načelnik opštine je izrazio zahvalnost predstavnicima IFAD-a na svemu što su do sada uradili , ali i iznio utisak da nismo valorizovali komparativne prednosti i nismo organizovali poljoprivrednu proizvodnju koja bi bila ekonomski održiva i društveno korisna. „ To nam je zajednički izazov u narednom periodu“, rekao je načelnik i spomenuo bijeli luk,mrkvu i rotkvu, kao kulture koja bi mogle biti interesantne proizvođačima .

Mia Madsen je saglasna sa iznešenim stavovima, te zajedno sa dr, Omanovićem predložila nekoliko smjernica i kvalitetnih sugestija. „U toku su izrade dva biznis plana koja će aplicirati za strat pakete“, istakao je dr. Toromanović.

U daljem izlaganju je objasnio da se jedan odnosi na plantažiranje i preradu kamilice i nevena, a drugi za uzgoj i plasman sibirske borovnice. Pozvao je zainteresovane proizvođače da se informišu o uslovima i mogućnostima organizovanja ove proizvodnje.

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica