Povodom završetka implementacije projekta „Kompostiranje bio-otpada na području regije Bihać 2017.” , a koje provodi Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, u Bihaću je dana, 13.11.2017. godine, upriličeno svečano proglašenje najuspješnijih mjesnih zajednica, preduzeća i ustanova.

Projekat se u USK, pa tako i u našoj Opštini implementira od 2013. godine.

Naime, prvo mjesto u Bosanskom Petrovcu, u kategoriji mjesnih zajednica osvojila je MZ Bravsko, drugo mjesto MZ Vrtoče, a treće mjesto MZ Grad I, a kad je riječ o ustanovama, prvo mjesto je osvojila OŠ “Ahmet Hromadžić”.

Nagrade su novčane. Za kategoriju mjesnih zajednica, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK izvršit će transfer u iznosu od 2000 KM, za prvo mjesto, 1500 KM, za drugo mjesto, 1000 KM za treće mjesto, a za kategoriju preduzeća i ustanova, nagrada iznosi 1000 KM.

Mjesec dana nakon dodjele sredstava mjesnim zajednicama, preduzećima i ustanovama predsjednici mjesnih zajednica i predstavnici ustanova i preduzeća, koji su i preuzeli nagradu, trebaju opštinskom timu dostaviti izvještaj o utrošku, a Opština nakon što ih kompletira dostaviti Ministarstvu.

Dodijeljena sredstva nagrađeni predstavnici dužni su utrošiti u dalje aktivnosti očuvanja životne okoline.

Svrha ovog projekta je animirati stanovnike mjesnih zajednica da korištenjem kompostana počnu vršiti selektiranje otpada, upoznati ih sa prednostima kompostiranja, podizati ekološku svijet, te doprinijeti cjelokupnoj kampanji uključivanja javnosti u okviru integrisanog upravljanja otpadom.

Predstavnica Ministarstva, Mersija Talić, izjavila je da je ovo posljednja godina realizacije projekta, osim, ako opštine i mjesne zajednice pokažu zainteresovanost da se projekat nastavi.