S lijeva na desno: Mirko Kecman, Zorica Kecman (Mirkova supruga), načelnik Zlatko Hujić

Biti dobar kosac oduvijek je bila stvar prestiža, a imati dobrog kosca bio je ponos svake kuće, tako da se u kosce išlo pjevajući, a samo najbolji među njima bio je kosidbaša, koji je predvodio kosce.

Ipak, današnja savremena tehnologija i strojevi zamijenili su stare, i potisnuli tradicionalne običaje ručne kosidbe trave, kosačka druženja i akcije, te ih pomalo gurnuli u zaborav.

Na sreću još uvijek ima ljudi koji ovom zanatu ne daju da izumre i nestane, a jedan od takvih je višestruki šampion u kosidbi, Petrovčanin, Mirko Kecman.

Njegova “kosačka” priča počinje prije 9 godina, u Smoljani, kada se organizovala “Prva kosa Grmeča” , a danas nakon 50 takmičenja održanih u svim zemljama bivše Jugoslavije, i oko 25 pobjeda, Kecman kaže da mu je najveći cilj da se tradicija košenja ručnom kosom očuva.

Pored ovoga, tradicija košenja sa sobom nosi jedan način života, satkan od entuzijazma, volje i borbe za opstanak krajiškog čovjeka na našim prostorima.

Njegujući kosidbu, folklor- u načinu oblačenja, čupanjem običaja od zaborava, čuva se identitet naroda, što daje najupečatljiviju dimenziju i smisao brojnih pehara, diploma i medalja koje je Mirko Kecman u Bosanski Petrovac donio sa takmičenja iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

Takmičeći se u ovim zemljama, Mirko Kecman je stekao iskustvo, prijatelje i temelj za saradnju, pa je ove godine preuzeo organizaciju u održavanju devete po redu manifestacije “Prva kosa Grmeča”.

Dan Kosidbe, na obroncima planine Grmeč, sa bosanskopetrovačke strane, ostat će u sjećanju po prepoznatljivom zvuku kose, ručkom na kosačkom otkosu, šarenilu narodne nošnje, raznovrsnosti programa, susretu i druženju kosaca, mještana i Petrovčana koji su se iselili.

Njegujući tako tradiciju svojih pradjedova, prenošene s koljena na koljeno, Opština Bosanski Petrovac je, i ovaj put, finansijski podržala ovu manifestaciju, koja je odavno prevazišla ne samo lokalne, već i državne okvire, te u potpunosti poprimila međunarodni karakter.

Mirko Kecman je rođen 7. marta 1972. godine, živi u Bosanskom Petrovcu, sa suprugom i dvoje djece, trenutno radi u ŠG “Oštrelj- Drinić”, u Driniću kod Bosanskog Petrovca.