Prepoznatljiva i popularna, time s nestrpljenjem očekivana, smoljanska tradicionalna manifestacija „Dani base i krompira“ održana je u ovom podgrmečkom selu 30. septembra, uz učešće velikog broja individualnih petrovačkih proizvođača dobrih sireva i jedrih krompira, među kojima posebno mjesto zauzimaju proizvođači base, autohtonog sira koji se proizvodi samo na našim prostorima.

 Zahvaljujući dobroj, uistinu motivirajućoj organizaciji, ovogodišnji „Dani base i krompira“ – jedanaesti po redu – bili su posjećeni i od strane drvarskih učesnika.

Skup je otvorio predsjednik MZ Smoljana, Marinko Mrđa. I ove godine, glavni pokrovitelj ove manifestacije je Opština Bosanski Petrovac.

 

I organizatorima i izlagačima želja i cilj ogledaju se u nastojanju da se sačuva ovdašnji prirodni „brend“ – čuveni smoljanski krompir, i da se sačuvaju od zaborava, promovišu domaća kuhinja i seoski turizam.

Jedna od bitnih karakteristika ove gastronomske smotre jeste i domaćinska atmosfera među gostima, te običaj da se svi proizvodi izloženi na štandovima mogu kušati „do mile volje“.

U takmičarskom dijelu, stručni žiri je odlučio ko je najbolji od najboljih: prvo mjesto za najbolji sirac osvojila je Milka Mrđa, za basu Stojka Dragišić, a za kajmak prvo mjesto je osvojila Dragana Marjanović! Priznanje za najveći krompir (990 gr.) pripalo je Sretku Kecmanu! Najljepši štand imali su Đuro i Kova Pećanac.

Prisutni su uživali i uz bogat kulturno-zabavni program, gdje su svoje umijeće u igri, muzici, i pjevanju pokazali: Amatersko kulturno-umjetničko društvo Mira Lukač iz Drvara, krajiška grupa “Drvosječe”, i sestre Aleksandra i Dejana Srdić.

„Dani base i krompira“ okončani su tradicionalnim seljačkim ručkom, kada su se na meniju, uz slavljeničke basu i krompir, našli smoljanska šljiva i kuhani kupus sa mesom – vjekovni domaći specijaliteti koji se takođe mogu „brendirati“!

Ima još jedna, zavičajna dimenzija „base i krompira“, zavičajni magnet jela koja su othranila hiljade i hiljade Smoljanaca, koje je život odveo od rodnog ognjišta: za „Dane base i krompira“ okupe se u svom zavičaju brojni Smoljanci, sa sve četiri strane svijeta, najviše iz Banje Luke, Beograda, Novog Sada i drugih dijelova Vojvodine...

I među izlagačima, dosta je bilo onih koji nisu iz naše Opštine, došli su iz Drvara i dr.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica