UN je ustanovio međunarodni dan mira 1981.g. sa ciljem da omogući dug život apsolutnom svjetskom miru. Posebnu simboliku predstavlja „mirovno zvono“ napravljeno donacijama djece širom svijeta. Ta djeca istresla svoje kasice i sakljupljene metalne novčanice su utkane u simbol mira koji se oglašava svakog 21. Sempembra u New Yorku.

Kolektivizam svijesti i uniformisanost iskustva su predstavljali dugo način života gdje su prevladavali tabui i gušila individualnost. U takvom poretku su stariji bili zaduženi za njegovanje tradicije, mladi su se zabavljali, odrasli vodili imanj, a žene kućne poslove. Interesi zajednice su podređeni interesu pojedinaca, te se teži opštem dobru i pravdi.

 

Sada težimo ka individualizmu i vrjednovanju pojedinaca. U tom sistemu imamo neprekidnu kalkulaciju da li se nešto isplati, šta se dobija a šta gubi. Dolazi do izražaja takmičarski duh individua, neprekidno dokazivanje.

Poredeći kolektivizam i individualizam možemo naći mnogo razloga za jedan ili drugi sistem. Zbog toga je jako bitno da jedno društvo uspostavi balans, utemelji jasne norme i sistem vrijednosti koji će njegovati i održavati.možemo diskutovati o svemu i svačemu, ali mir nam mora biti konstanta i nesporna vrijednost koja zahtjeva brigu svakog pojedinca i svakog kolektiva.

Danas uz pomoć misije OSCE-a u Bosanskom Petrovcu obilježavamo „DAN MIRA“, dan kada želimo poslati jasnu poruku da mir nema alternativu. Istovremeno se sjećamo i rata, svih bolnih scena, svih nevino stradalih, svih ljudskih patnji i nedosanjanih snova. Ne želimo da zabijemo glavu u pijesak ili smeće guramo pod tepih, želimo da dijalogom osudimo loše stvari i izvučemo pouke za budućnost. Djeca širom svijeta su pokazala da žele mir, naša je obaveza da im to omogućimo. SRETAN NAM MEĐUNARODNI DAM MIRA.