Search

Program obilježavanja Dana kulture 2019
Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

U programu književne manifestacije koja je počela dana 17.10.2018. godine u Centru za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac održan je Post mortum: Sedam Slova o Skenderu - omaž o povodu 40-te godišnjice smrti Skendera Kulenovića.

Program su otvorili učenici MSŠ „Bosanski Petrovac“ na čelu sa profesoricom Gordanom Balić prezentirajući insert sa nastave posvećene djelu i liku književnika Skendera Kulenovića.

Također je održana prezentacija dokumentarnog filma „Namigivanje zvijezdama“ gost-narator Milenko Mišo Marić.

Autor Mišo Marić putuje i snima priče o najvećim imenima ex YU kao što su Mika Antić, Duško Radović, Meha Sefić, Ico Voljevica, Šiba Krvavac, Davorin Popović, Zuko Džumhur, Jan Beran, Josip Broz Tito, Mostarske kiše, Hamdija Pozderac, Sofija Naletić Penavuša, Dženan Džani Salković, Nebojša Bato Tomašević ...

Serijal se snima na autentičnim lokacijama u njihovim kućama, hotelima gdje su živjeli, nastupali, družili se...  Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

On prati sve događaje iz svog života i istinite priče gore navedenih ličnosti, njihovu historiju koja nigdje nije objavljena u čemu i jeste njihova posebnost.

Nakon filma Mišo se obratio publici, sa svim sjećanjima i posebnostima koje posjeduje zadržavao je pažnju svih prisutnih prisjećajući se svega što je proživio sa puno emocija i suza u punoj sali Centra za kulturu.

Završna svečanost koja se održala 18.10.2018. organizirana je u saradnji sa Udruženjem pisaca Unsko-sanskog kantona, JU Kantonalna i Univerzitetska biblioteka i JU Centar za kulturu i obrazovanje uljepšala je promocija knjige „Poetika soneta Skendera Kulenovića“, autora prof.dr. Vildane Pečenković/promotori mr. Samra Hrnjica i prof dr. Amira Dervišević/.

Nakon promocije pristupilo se polaganju cvijeća pred bistom Skendera Kulenovića i obilazak spomen sobe; Biblioteka „Skender Kulenović“ i polaganje cvijeća ispred bista bosanskopetrovačkih velikana kulture.

Prigodan kulturno-umjetnički program uljepšali su učenici Osnovne škole „Ahmet Hromadžić“ i Umjetničke škole Bihać na čelu sa profesoricama Sabinom Beširević, Ljiljanom Milošević i profesorom Nedimom Bakićem.

Na samom kraju programa pristupilo se dodjeli nagrade „Skendera Kulenovića“ za 2018. godinu.

Predsjednik Organizacionog odbora Senudin Jašarević je obrazložio i saopštio odluku i nagrada „Skender Kulenović“ za 2018. godinu pripala je Milenku Miši Mariću za životno dijelo iz oblasti književno-novinarskog rada, kao i sveukupni doprinos kulturno-umjetničkom stvaralaštvu Bosne i Hercegovine.

Načelnik Opštine Bosanski Petrovac lično je uručio počasno priznanje Miši Mariću.miso nacelnikIMG 9254

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica