Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Njemačka fondacija Fredrich Ebert BiH  je u saradnji sa Udruženjem građana “Oštra nula”,  19. i 20. septembra u Banja Luci organizovala konferenciju pod nazivom “Kultura sjećanja”, na kojoj  je kao jedan od panelista učestvovao načelnik naše Opštine, Zlatko Hujić.

Riječ je o konferenciji koja je ove godine posvećena propitivanju suočavanja s prošlošću u javnom, akademskom i medijskom diskursu.

 

Također, organizatorima je namjera bila pozabaviti se „Kulturom u kulturi sjećanja“,  pa su u tom dijelu su glumci, muzičari, teatrolozi, režiseri, pokušali dati odgovor na tu vrstu suočavanja s prošlošću i doprinosu ovih oblasti pomirenju u regiji. 

Konferencija je bila regionalnog karaktera. Pored panela u kojima su sudjelovali politolozi, novinari, predstavnici civilnog društva i lokalnih inicijativa, jedan panel je bio i Panel gradonačelnika-pogled u budućnost.

U tom dijelu prisutni su mogli čuti gradonačelnika Rijeke, Vojka Obersnela, Vukovara, Biljanu Gaćo, i Opštine Bosanski Petrovac, Zlatka Hujića.

Težište njihovog izlaganja je bilo na budućnosti, kako graditi život na multietničkim vrijednostima i naučenim lekcijama iz prošlosti.

Tokom ovog dijela, panelisti su iznijeli primjere suočavanja s prošlošću u lokalnim zajednicama iz ugla gradonačelnika, u gradovima regije i njihovim načinima suočavanja sa službenim kulturama sjećanja, lokalnim inicijativama i istorijama lokalnih sredina.

Konferencija Fondacije Friedrich Ebert o Kulturi sjećanja redovno se organizuje od 2005. godine.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica