Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Dana 28.7.2017. godine, kao završna aktivnost uspješno realizovanog projekta „Otvaranje kancelarije za saradnju sa dijasporom“, organizovano je Prvo veče petrovačke dijaspore, u seoskom domaćinstvu Čardaklije, u Bosanskom Petrovcu.

Na ovom mjestu okupili su se Petrovčani koji žive i rade u inostranstvu, ali i oni koji žive ovdje.

Veče je bilo posvećeno upravo onima koje „životni put odvede, i onima koji su otišli trbuhom za kruhom, i koji iznjedri ljuti krajiški kamen i ova naša crnica zemlja...“.

Na samom početku, obratio se domaćin večeri, načelnik Zlatko Hujić, koji je pozdravio sve prisutne, i one koji nisu mogli doći, ali su srcem i mislima sigurno u rodnom kraju.

Dalje se u svom obraćanju osvrnuo na sam proces otvaranja kancelarije, a cilj je povezivanje iseljenika sa maticom, odnosno svojom Opštinom.

Isto tako, naglasio je da je potreban zajednički rad kako bi se stvorili bolji uslovi za kulturnu, sportsku, obrazovnu, privrednu i svaku drugu saradnju.

Nakon načelnika, prisutnima se obratio Igor Kapetanović, savjetnik za razvoj poslovanja, USAID (Agencija SAD za međunarodni razvoj), kao i privrednik Jusuf Arifagić.

„Zadovoljstvo mi je prisustvovati ovom fantastično organizovanom skupu. Očaran sam Krajinom i bez imalo uveličavanja, rekao bih da je ovo najljepši komad zemlje na planeti“, istakao je Kapetanović, podijelivši sa prisutnima svoja iskustva, sugestije i prijedloge vezano za uspostavljanje saradnje sa dijasporom.

U svakom slučaju možemo računati na njihovu pomoć, istakao je na kraju.

„Svi mi imamo u sebi genetski kod koji nas vodi ka tome da pomognemo svojoj zemlji, tako sam i ja slušao glas svog srca i duše i vratio se u Bosnu i Hercegovinu, pokrenuo svoje investicije“, rekao je Jusuf Arifagić.

Sljedeći govornik je bila gospođa Bobana Velaga Lipić, predsjednica Projektnog tima u Opštini Bosanski Petrovac, govoreći o procesu nastanka i programu budućeg rada ovog projekta.

Inače, ovaj skup je finansiran od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u Sarajevu.

U kulturno-zabavnom dijelu programa, prisutni su imali priliku čuti citate Miše Marića, iz odlomka knjige „Bosanskopetrovački velikani kulture“, koje je upečatljivo čitala Dušica Korda.

Tokom večeri, prisutne su zabavljale domaće grupe „Runolist“ i „Drvosječe“, kao i muzičari „Ećo i Mešak“.

Ubjeđeni da će ova manifestacija postati važna za razvoj našeg grada, u smislu uspostavljanja kulturne, poslovne i svake druge saradnje sa našom dijasporom i šire, prisutni su uz prigodnu večeru, napustili ovo lijepo etno selo prije same ponoći.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica