Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Veliki broj Petrovčana, ali i gostiju okupilo se 27. jula na Medenom Polju, u Bosanskom Petrovcu na narodnom zboru na kome je obilježen 27. juli-Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Organizatori ove manifestacije su Općina Bosanski Petrovac u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje i organizacionim odborom.

Prisutni su mogli da uživaju uz kulturno-zabavno-sportski program, a posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije bili su letovi motornih letjelica sa Aeorodroma Medeno Polje, koje su izveli članovi Aero centra iz Banje Luke i Bihaća, kao i padobranci, koji su maestralno izvodili svoje skokove, na opšte divljenje prisutnih posmatrača.

Poznato je da je letilište na Medenom Polju korišteno za sportske aktivnosti i u bivšoj Jugoslaviji. Većina stanovnika se ovog aerodroma sjeća iz filma “Partizanska eskadrila”, kao prvog partizanskog aerodroma, na kojem je i snimljen film. Slavna istorija ovoga Polja je naročito prepoznatljiva, po ratnim operacijama iz Drugog svjetskog rata, kada je ovdje sletio i sin Vinstona Čerčila (Randolf Čerčil).

U sklopu kulturno-zabavnog programa Petrovčane i ostale goste zabavljale su naše izvorne grupe “Runolist” i “Drvosječe”, kao i muzičari Ećo i Mešak.

Prirodne ljepote kojima smo okruženi, Osječenica, Klekovača, Grmeč i medno Medeno Polje, čist vazduh, jučer su mogli da vide i osjete svi koji su prisustvovali manifestaciji.

Kao zvijezda manifestacije nastupio je poznati glumac Josip Pejaković koji je izveo monolog u svom prepoznatljivom stilu, a sve na kraju, završio pjevajući sa Drvosječama.

Antifašistička borba počela je iz ovog kraja, pobijeđen je fašizam u Drugom svjetskom ratu, upravo zahvaljujući i ovom mjestu, Aerodromu Medeno Polje, koji je bio ključno mjesto za nekoliko prelomnih događaja, a Petrovčani su na ovaj način odali poštovanje samom mjestu i njegovoj ponosnoj istoriji.

Na kraju, ono što je najvažnije, jeste činjenica da je naša Opština jedna od rijetkih koja proslavlja ovaj istorijski značajan datum, ali i to što narodno veselje na Medenom polju 27.jula nastavlja tradicija proslave borbe protiv fašizma, koja, zapravo, nikada ne treba prestati.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica