Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

 

Sinoć je, povodom posljednjeg dana ramazana, u hotelu Silver u našem gradu, načelnik Opštine Zlatko Hujić upriličio zajednički iftar.

Iftaru su, pored velikog broja vjernika i Petrovčana, prisustvovali efendija Mirzet Spahić i imami svih džemata, čime se i ove godine pokazao primjeran suživot u našem gradu.

 

Jutros je, u prisustvu velikog broja vjernika klanjanjem bajram-namaza u Gradskoj džamji, počelo obilježavanje Ramazanskog bajrama u Bosanskom Petrovcu.

Bajramsku hutbu i poruku uputio je Mirzet ef. Spahić. Efendija je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao Bajram, sa željom da blagdan provedu sa porodicom, rodbinom i prijateljima.

Ramazanski bajram je jedan od dva najznačajnija islamska praznika, i obilježava kraj posta. Jedna od pet osnovnih dužnosti svakog muslimana je upravo post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana vjernici moraju da se uzdržavaju od hrane i pića, i to od zore pa do zalaska sunca.

Bajram-namaz koji prethodi Bajramu počinje 45 minuta nakon izlaska sunca. Ramazanski bajram uvijek pada 1. ševala (10. mjesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana.

Tradicionalni pozdrav povodom Ramazanskog bajrama je Bajram šerif mubarek olsun!

Pored klanjanja bajram-namaza u Gradskoj džamiji, molitva se obavila i u ostalim džamijama džemata u Bosanskom Petrovcu.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica