Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Kako je 7. marta 2007. godine Stari grad Bjelaj proglašen nacionalnim spomenikom, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bila je dužna osigurati sve pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, restauraciju i prezentaciju nacionalnog spomenika. Međutim, već godinama se ništa nije učinilo po tom pitanju, pa ni postavljanje informacione table sa podacima o nacionalnom spomeniku.

Naša Opština   je na inicijativu Alisa Talića, građanina BiH, koji se nedavno, putem elektronske pošte javio načelniku Zlatku Hujiću, protekle sedmice kod Starog grada Bjelaj na jarbol postavila zastavu BiH.

Navodi iz e-maila koji je upućen načelniku Hujiću:

„Najprije, kao građanin BiH želim Vam se zahvaliti na predivnom spomeniku koji ste posvetili četvorici Bosanskopetrovačkih velikana, odnosno Bosanskohercegovačkih velikana, i na taj način našu državu obogatili još jednim izuzetno lijepim i značajnim kulturnim spomenikom...dalje, zbog čega Vam se obraćam, jeste to što bih Vam želio predložiti da na tvrđavu Bjelaj kod Bosanskog Petrovca postavite veliki jarbol sa državnom zastavom BiH...“

Zastava je postavljena u blizini Kule, na mjesto gdje je vidljiva sa svih strana sa velike daljine. Na ovaj način, naša Opština je još jednom pokazala interesovanje i brigu za kulturno naslijeđe koje je čini bogatijom, prepoznatljivom i jedinstvenom.

Da se podsjetimo historijskih činjenica...

Srednjovjekovni grad Bjelaj se nalazi na rubu Bjelajskog polja i moćno nadvisuje današnje selo Bjelaj. Bjelajska kula datira iz prve polovine 14. vijeka i danas je dosta dobro očuvana. Najstarijem jezgru grada pripada okrugla kula visoka 16 metara i gradsko dvorište nekada opasano snažnim bedemom. U gradu je bio dizdar (zapovjednik tvrđave) sa malom posadom sve do 1838. godine.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica