Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Povodom obiljžavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je u Sali Doma kulture održana Svečana akademija, gdje su građani prisustvovali i svečanoj sjednici novog saziva Opštinskog vijeća.

Prije toga, u toku dana, načelnik Hujić, predsjedavajuća Simić, zamjenik predsjedavajuće Hidić, i ostali vijećnici Opštinskog vijeća položili su cvijeće na spomen obilježja u našem gradu: na Trgu šehida, spomenicima ispred zgrade Opštine, partizanskom groblju, mjestu spajanja 5. i 7. Korpusa Armije BiH, te ispred Biblioteke „Skender Kulenović“.

Naime, svečanost je počela himnom BiH, nakon čega se prisutnima obratila predsjedavajuća Vijeća, Nikolina Simić, i načelnik Zlatko Hujić.

Predsjedavajuća je pojasnila da BiH ima svoju istoriju i narod koji je prošao kroz razne faze. Sinoćna akademija, prema njenim riječima, bila je prilika se svi prisjete hrabrih Bosanaca i Hercegovaca, koji su se okupili u Mrkonjić Gradu, gdje su potvrdili identitete, državnost i suverenitet BiH, ali i prilika da se prisjete svih koji su se borili za ovu državu. Na kraju svog govora osvrnula se i na sadašnje stanje države i naše Opštine, nadajući se da će Vijeće u sadašnjem sazivu konstruktivno djelovati u cilju razvoja naše Opštine.

Na to se dovezao i načelnik Hujić, rekavši da se Bosanski Petrovac konačno pomjerio sa „mrtve tačke“, te da sa zadovoljstvom može reći da naša Opština više ne spada u nerazvijene opštine. Između ostalog, načelnik je istakao i da bi saradnja sa Opštinskim vijećem trebala biti jedinstvena kao prsti ljudske šake, jer jedino tako možemo ići ka daljem napretku.

Sinoćni program uveličan je i kulturno-zabavnim dijelom, u kojem su učestvovali: Dječiji vrtić, sa tačkama: „Domovina- srce ovog svijeta“ i igrokaz- Bosna, Osnovna škola se predstavila sa recitacijom „Bosna“, srednja škola sa dvije tačke: „U Bosni se pjesma ori, u Bosni se riječ zbori“ i „Moja i tvoja Bosna“, kao i niža muzička škola sa kratkom etidom.

Svečanosti su prisustvovali pored većine vijećnika, ostali predstavnici kulturnog i javnog života, i brojni građani naše Opštine.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica