Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Danas je u Domu kulture upriličena promocija monografije „Bosanskopetrovački velikani kulture“, istaknutog bosanskohercegovačkog autora, Senudina Jašarevića.

Promocija je upriličena u sklopu 18. tradicionalne književne manifestacije „Dani Skendera Kulenovića“, koja se od 7-25. novembra obilježava kako u našoj Opštini, tako i u drugim gradovima Kantona.

Promociji su prisustvovali profesori, direktorice osnovne i srednje škole, učenici, i ostali predstavnici kulturnog i javnog života naše Opštine.

Promotori ove monografije bile su Vildana Pečenković, univerzitetski profesor bosanskog jezika i književnosti, i Milica Kecman, direktorica bosanskopetrovačkog „Centra za kulturu i obrazovanje“.

„Ova monografija, jednako kao i cijela manifestacija „Dani Skendera Kulenovića“ na neki način zavisi od entuzijazma i volje pojedinca kakav je Senudin Jašarević. Autor je koristio dosadašnja iskustva, naučne studije, kritike kako bi na jednom mjestu objedinio četiri značajna Petrovčana. To su: Skender Kulenović, Jovan Bijelić, Ahmet Hromadžić i Mersad Berber. Ovo zapravo nije naučna studija, klasična monografija, ali je jedna topla ljudska priča o ljudima koji su ostavili trajan pečat na kulturu Bosanskog Petrovca, Bosne i Hercegovine, ali i šire“, riječi su Vildane Pečenković. Hromayxčšcasldalpclsvf

Bosanski Petrovac je opština koja se svakim danom trudi da vrati počast i sjećanje na sve one koji su svojim djelom visoko na pijedastal podigli mjesto iz kojeg su ponikli, pa je tako Opština i finasijski podržala štampanje ove monografije.

Senadin Jašarević je kroz ovu monografiju dao svoj doprinos, da na jednom mjestu budu objedinjeni i u svakom domu prisutni bosnaskopetrovački velikani: „Imao sam neki osjećaj da ovu monografiju trebam napisati zato što se godinama družim sa Petrovčanima. Ovaj grad ne čine kuće i zgrade, ovaj grad čine ljudi, dobri ljudi. Poznajem grupu „Drvosječe“, Marinka Rokvića i Mišu Marića. Imao sam tu želju, zadao sam sebi cilj da ova monografija bude promovisana upravo sad, u sklopu obilježavanja Skenderovih dana“.

Korice monografije oivičene tradicionalnim „Bolića kolom“ kriju u svom sadržaju pet cjelina, u kojem naši velikani imaju svoje zasebne.

„Bosanski Petrovac je mali, bosanski gradić. Nema rijeku ni željezničku prugu, ali ima svoja polja i zaravni, visoravni i planine. I još nešto ima: ima ljude, sa odlikama gorštačke naravi- plemenite, radine, bistre i oštroumne.“, riječi su kojima autor završava svoje djelo.

Monografija će se vrlo brzo naći u prodaji, čim se ostvare tehničke mogućnosti za štampanje.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica