Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

 

UN je ustanovio međunarodni dan mira 1981.g. sa ciljem da omogući dug život apsolutnom svjetskom miru. Posebnu simboliku predstavlja „mirovno zvono“ napravljeno donacijama djece širom svijeta. Ta djeca istresla svoje kasice i sakljupljene metalne novčanice su utkane u simbol mira koji se oglašava svakog 21. Sempembra u New Yorku.

Kolektivizam svijesti i uniformisanost iskustva su predstavljali dugo način života gdje su prevladavali tabui i gušila individualnost. U takvom poretku su stariji bili zaduženi za njegovanje tradicije, mladi su se zabavljali, odrasli vodili imanj, a žene kućne poslove. Interesi zajednice su podređeni interesu pojedinaca, te se teži opštem dobru i pravdi.

 

Sada težimo ka individualizmu i vrjednovanju pojedinaca. U tom sistemu imamo neprekidnu kalkulaciju da li se nešto isplati, šta se dobija a šta gubi. Dolazi do izražaja takmičarski duh individua, neprekidno dokazivanje.

Poredeći kolektivizam i individualizam možemo naći mnogo razloga za jedan ili drugi sistem. Zbog toga je jako bitno da jedno društvo uspostavi balans, utemelji jasne norme i sistem vrijednosti koji će njegovati i održavati.možemo diskutovati o svemu i svačemu, ali mir nam mora biti konstanta i nesporna vrijednost koja zahtjeva brigu svakog pojedinca i svakog kolektiva.

Danas uz pomoć misije OSCE-a u Bosanskom Petrovcu obilježavamo „DAN MIRA“, dan kada želimo poslati jasnu poruku da mir nema alternativu. Istovremeno se sjećamo i rata, svih bolnih scena, svih nevino stradalih, svih ljudskih patnji i nedosanjanih snova. Ne želimo da zabijemo glavu u pijesak ili smeće guramo pod tepih, želimo da dijalogom osudimo loše stvari i izvučemo pouke za budućnost. Djeca širom svijeta su pokazala da žele mir, naša je obaveza da im to omogućimo. SRETAN NAM MEĐUNARODNI DAM MIRA.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica