Dana, 26.2.2020. godine, u Sali Doma kulture, održana je Peta Svetosavska akademija pod nazivom “S ljubavlju Svetom Savi, Bogu i rodu”. Na početku svečanosti prisutnima se obratio episkop bihaćko- petrovački, gospodin Sergije koji je u svom obraćanju, između ostalog, istakao, kako pored toga što je Sveti Sava važan zbog izgradnje škole, prosvjetiteljstva i obrazovanja, on i danas širi znanje, ljubav i upornost među djecom i omladinom što ih je i nadahnulo da organizuju veče prepuno recitala, plesa, igre, glume i pjesme.


“Danas nosimo veliko breme u odnosu na prošla vremena, pogledajmo svoja djela, trebamo se truditi da svaki dan budemo bolji i da se ugledamo na djela Sv. Save”, poručio je.
Prisutne je pozdravio i načelnik Dejan Prošić, zaželivši da najmlađi sa radošću pokažu ono što su pripremili, posebno istaknuvši zadovoljstvo jer mladi na ovaj način čuvaju tradiciju u najboljem mogućem smislu, šireći univerzalne poruke koje grade pojedinca kao korisnu kariku u društvu, koja će doprinijeti samom razvoju društva i okoline.
Posebno je naglasio potrebu njegovanja ovakvih događaja, radi poštivanja i očuvanja identiteta svih naroda u Bosni i Hercegovini.
U prepunoj Sali Doma kulture, gdje su bile okupljene sve generacije, učesnici učenici pravoslavne vjeronauke, MSŠ “Bosanski Petrovac” i OŠ “Ahmet Hromadžić” uspjeli su na jednostavan i zanimljiv način oživjeti lik i djelo prosvjetitelja Sv. Save na radost poštovatelja ovog velikana pravoslavne vjere.
Brojni građani su velikim pljeskom nagradili svaku tačku.
Zadovoljstvo publike svjedoči kako je našoj Opštini potrebna i dobrodošla svaka prigoda da se uživa u kulturnim i duhovnim vrijednostima naših naroda.
Pored gore pomenutih, Akademiji je prisustvovao načelnik opštine Petrovac- Drinić, Milan Grbić, brojno sveštenstvo, kao i brojni građani naše Opštine.
Na kraju svečarskog dijela, zajedničkog odigranog narodnog kola, u holu Doma kulture je uslijedilo druženje, uz zakusku.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica